Brodacz antwerpski

Jest to jedna z bardzo starych ras kur karłowatych, wywodząca się z Belgii z okolic Antwerpii. Holenderski mistrz Albert Guyps na swych obrazach z siedemnastego wieku malował kury bardzo podobne wyglądem do dzisiejszych brodaczy antwerpskich.

Po raz pierwszy pokazano je na wystawie w 1895 roku w Brukseli i było ich tam aż 51 sztuk. W niemieckim wzorcu zostały opisane w 1927 roku przez hodowcę B. Grzimka.

W Niemczech zaprezentowano je po raz pierwszy w 1920 roku na narodowej wystawie kur miniaturowych, jednak tak naprawdę to ich hodowla w tym kraju stała się popularna dopiero po II wojnie światowej. Na światowej wystawie kur w 1951 roku dr Bogert z Belgii pokazał kury tej rasy aż w siedemnastu odmianach barwnych upierzenia. Od tego momentu zyskały sobie niezwykłą popularność na całym świecie.

W 1954 roku założony został w Niemczech pierwszy klub hodowców kur tej rasy, a na pierwszej wystawie po jego powstaniu wystawiono 585 sztuk brodaczy. W latach siedemdziesiątych prawie na każdej z ważnych wystaw było ich około 1000 sztuk, co jest niezbitym dowodem dużego zainteresowania nimi.

Brodacze antwerpskie to rasa kur miniaturowych o mocno zaokrąglonym, szerokim korpusie. Od innych kur wyróżniają się szerokimi bakami i długą bujną brodą, wychodzącą z podgardla. Mocno wysklepiona i zaokrąglona szeroka pierś wraz z opuszczonymi do dołu skrzydłami jeszcze bardziej zaokrągla ich sylwetkę. Szyja jest krótka i zagięta do tyłu. Mocno rozwinięta i opierzona broda długością sięga karku. Broda jest bardzo wyrazista i długa. Grzbiet powinien być krótki, szeroki i mocno zaokrąglony, z wyraźnym przejściem w ogon, który jest lekko spłaszczony i wysoko podniesiony do góry w pozycji prawie pionowej. U kogutów jego sierpówki mają być długie, wąskie i w kształcie miecza. Skrzydła powinny luźno zwisać do dołu.

Dzięki mocno wypiętej i zaokrąglonej piersi ich linia dolna ma rysunek półksiężyca. Uda są krótkie, ale mocne. Nogi raczej krótkie, rzadko średnie. Ważnym jest jednak, aby były one ugięte w stawie skokowym. Na mocno zaokrąglonej głowie osadzony jest szeroki grzebień typu różyczkowego z bogatymi wyrostkami na jego wierzchu, zakończony kolcem zagiętym ku dołowi. Dzwonki i zausznice bardzo małe, zakryte bujną brodą. Część twarzowa czerwona, w części zarośnięta piórami.

Brodacze antwerpskie spotykane są w 21 odmianach barwnych upierzenia: czarnej, białej, żółtej, perłowej, jastrzębiatej, niebieskiej, łuskowanej, srebrzystej czarno łuskowanej, przepiórczej, srebrzysto-przepiórczej, niebiesko-przepiórczej, żółtej czarno gronostajowej, białej czarno gronostajowej, srebrzystoszyjej, złocistoszyjej, czarnej biało nakrapianej, perłowoszarej biało nakrapianej, złocisto-porcelanowej, izabelowato-porcelanowej, żółtej biało plamkowanej.

Waga: kogut 700 g, kura 600 g

Masa jaja: 25 g

Nieśność roczna: 90 jaj

Barwa skorupy jaja: biała do kremowej

Wielkość obrączek: kogut 11, kura 9