Karzełek holenderski

Pochodzą z północno-zachodniej Europy, a w Holandii znano je już w 1906 roku.

Cieszą się one bardzo duża popularnością wśród wielu hodowców, ujmując swoją delikatną i kształtną sylwetką, witalnością i ruchliwością. Kto nie posiada dużego wybiegu, a chce je hodować, ten powinien wysoko go ogrodzić, ponieważ płot o wysokości 2 metry nie stanowi dla nich żadnej przeszkody.

Ich korpus jest zaokrąglony, z przodu szeroki, zwężający się ku tyłowi, ustawiony w pozycji poziomej. Szyja średnia, wygięta do tylu, obficie opierzona, z długimi, zakrywającymi ramiona piórami. Grzbiet krótki, ale szeroki i jego linia powinna być lekko zaokrąglona, z łagodnie zaznaczonym przejściem w ogon. Cienkie i długie pióra z siodła opadają na boki.

Ogon w miarę wysoko podniesiony, jednak nie w pozycji pionowej. Jego sterówki powinny być wysokie, sztywne oraz zakryte bocznymi i głównymi sierpówkami, które są lekko zagięte do dołu u kogutów, natomiast u kur mocne, sztywne, prosto uniesione do góry. Skrzydła są duże i długie, opadające do dołu, jednak nie mogą dotykać podłoża. Patrząc na kurę z boku skrzydło zastania prawie cały jej korpus łącznie z brzuchem. Lotki są zaokrąglone. Uda krótkie niewidoczne, zasłonięte przez skrzydła. Nogi gładkie, średniej długości, ich barwa zależna jest od upierzenia. Pióra na całości gładkie i dobrze przylegające do ciała.

Głowa mała z osadzonym na niej małym grzebieniem typu pojedynczego, o w miarę równych zębach. Część twarzowa czerwona, gładka, wolna od wszelkiego upierzenia. Białe przebarwienia na części twarzowej są uważane za duże wady. Dzwonki zaokrąglone nie za duże. Zausznice wielkością pasujące do całości, czysto białe, gładkie, okrągłe. Oczy koloru czerwonobrązowego

Spotykane barwy ich upierzenia to: złocistoszyje, niebiesko-ztocistoszyje, pomarańczowoszyje, srebrzystoszyje, złocisto-pszeniczne, srebrzysto-pszeniczna, łososiowa, żółta czarno gronostajowa, przepiórcza, srebrzysto-przepiórcza, biała z czerwonymi grzywą i siodłem, biała, czarna, niebieska, perłowa, jastrzębiata, prążkowana, czarna biało nakrapiana.

Waga: kogut 500 do 550 g, kura 400 do 450 g

Masa jaja: 30 g

Nieśność roczna: 80 jaj

Barwa skorupy jaja: biała

Wielkość obrączek: kogut 11, kura 9