Sebrytka

Należy do jednych z najmniejszych ras kur. Ojczyzną ich jest Anglia, gdzie już w 1800 roku Sir J. Sebright rozpoczął intensywne prace nad wyhodowaniem nowej rasy o niezwykłym rodzaju upierzenia. Jako podstawę do krzyżowania użył miniatury kury rasy czubatka polska tuskowana, która w tym czasie była już dobrze znana. Następnie dobierał do nich inne, jak najmniejsze kury miniaturowe. Jego ciężka i długa praca, trwająca trzydzieści lat została jednak nagrodzona sukcesem w postaci całkiem nowej rasy o odmiennym wyglądzie, wielkości i charakterze upierzenia. Pierwszą otrzymaną odmianą barwną była złocista czarno łuskowana. Po niedługim czasie pokazano już odmianę barwną srebrzystą czarno łuskowanà, która dzisiaj jest najbardziej rozpowszechniona w hodowli tych kur. Na światowym kongresie hodowców kur w Hadze w Holandii w 1912 roku pokazano po raz pierwszy te kury o barwie cytrynowej czarno tuskowanej. Również w tym kraju spotykane są one o barwie żółtej czarno tuskowanej. Już na początku dziewiętnastego wieku powstał pierwszy w Anglii klub hodowców kur tej rasy. Dużo później, bo dopiero w 1926 roku został taki klub założony w Niemczech.

Bardzo duży wpływ na popularność sebrytek ma ich niezwykły wygląd, wielkość oraz charakter. Są one zaliczane do grupy kur ozdobnych.

Ich korpus jest bardzo mały. Grzbiet krótki, zaokrąglony jednak z uwydatnionymi ramionami i skrzydłami, które są nisko noszone, ale nie mogą zawadzać o podłoże.

Ogon powinien być szeroko osadzony i wysoko podniesiony do góry. Jego sierpówki są wysokie, szerokie, dominujące rozmiarem ponad innymi piórami. Są one na końcówkach zaokrąglone i to zarówno u kogutów, jak i u kur. Uda są krótkie, jednak w porównaniu z wielkością można nazwać je mocnymi. Nogi średniej długości barwy bladoszarej. Pióra na całym ciele są krótkie, w kształcie migdała i mocno do niego przystające. Ich głowa jest mała. Część twarzowa jest gładka i koloru ciemnoczerwonego lub czerwono-czarnego. Średni grzebień typu różyczkowego jest szeroko osadzony na głowie i zwęża się ku końcowi przechodząc w prosty, walcowaty kolec. Górna część grzebienia powinna być bogata w naroślą.

Dzwonki i zausznice powinny być średniej wielkości i koloru czerwonego. Oczy ciemne do czarnych z typową dla tych kur czerwono-czarną obwódką.

Waga: kogut 600 g, kura 500 g

Masa jaja: 30 g

Nieśność roczna: 80 jaj

Barwa skorupy jaja: biała do kremowej

Wielkość obrączek: kogut 11, kura 9