Australop

Kury tej zagrodowej rasy powstały w 1920 roku w Australii, wyhodowano je na bazie kur rasy mięsnej orpington, od których nich wyróżnia je nie tylko wygląd, ale również doskonalą nieśność.

Ich miniatury powstały w Niemczech i w USA na początku lat pięćdziesiątych dziewiętnastego stulecia. W 1960 roku zostały wpisane do wzorca.

Dzisiaj jest to jedna z najbardziej popularnych ras hodowanych w Niemczech. Liczba 998 zarejestrowanych hodowców plasuje j<b>ą </b>na drugim miejscu w tym kraju, po kurach rasy new hampshire. Ta średniej wagi kura wielkością sylwetki nie różni się od kur ras dużych.

Australopy to kury bardzo szybko rosnące, wcześnie dojrzewające, bardzo żwawe i ciągle poszukujące jedzenia. S<b>ą </b>zrównoważone i mają spokojne usposobienie.

Ich tułów powinien być prosty, masywny, głęboki, jednak zdarza się często u kogutów, <b>ż</b>e nieznacznie opada on do dołu. Grzbiet powinien być jak najszerszy.

Pierś pełna, szeroka, dobrze wysklepiona. Skrzydła mocno przystające do ciała i noszone w pozycji poziomej. Dyskwalifikuje się takie osobniki, których skrzydła wystają poza obręb grzbietu lub s<b>ą </b>od niego dłuższe. Ogon średniej długości, szeroki u nasady, stojący do góry, pełny, z długimi, gęstymi, tępo zagiętymi do dołu sierpówkami. Uda wyraźne, muskularne porośnięte gęstymi, krótkimi piórami.

Grzebień typu pojedynczego, gładki, stojący. Oczy ciemnobrązowe. Barwa nóg tylko niebieskia, u starszych osobników nieco jaśniejsza.

Spotykane odmiany barwne upierzenia to czarna, biała i niebieska tuskowana. Dotyczy zarówno kury dużej, jak i miniatury.

Waga: kogut 3000 do 3500 g, kura 2000 do 2500 g

Miniatura: kogut 1300 g, kura 1000 g

Masa jaja: 55 g, miniatura: 35 g

Nieśność roczna: 200 jaja, miniatura: 160 jaj

Barwa skorupy jaja: jasnobrązowa

Wielkość obrączek: kogut 22, kura 20; miniatura: kogut 15, kura 13