Brahma

Podejrzewa się, że korzenie tej rasy kur wywodzą się z Azji, jednak we wzorcu wymienia się je jako kury duże amerykańsko-azjatyckiego pochodzenia.

Już w 1874 roku zostały one opisane w amerykańskim wzorcu w odmianach barwnych: białej gronostajowej i srebrnej. W 1853 roku ich pierwsze osobniki, wyglądem niczym nie różniące się od dzisiaj spotykanych kur rasy brah-ma, dotarty do Anglii, a krótko po tym dalej na stały europejski ląd. W 1912 roku powstał pierwszy w Niemczech klub hodowców kur tej rasy.

Pierwsze miniatury wyhodowano w Saksonii w 1890 roku w jasnych i ciemnych barwach upierzenia. Była to pierwsza rasa kur, jaką zminiaturyzowano w Niemczech.

Brahma w swoim ogólnym opisie, nie ważne czy jest to wersja duża, czy mata, prezentują się jako silne, wysokie kury o bardzo masywnej budowie. Ich wzrost redukują optycznie gęsto upierzone podudzia i skoki. Szeroka pierś oraz duże gabaryty ciała zdecydowanie je wyróżniają wśród innych ras kur. Przy czym istotne jest, aby szeroka, duża, płaska pierś, pomimo ich szerokiej i wysokiej sylwetki, była połączona jedną linią z podudziem. Na uwagę zasługuje krótki, szeroko osadzony ogon, który widziany od tyłu sprawia wrażenie stromego spadzistego dachu, stąd jego nazwa „ogon dachowy”. Jego sierpówki są gęste i niezbyt długie oraz mocno zagięte do dołu. Ich głowa powinna być szeroka i duża, z mocno zaznaczonymi naroślami nad oczami, naroślą dzwonkową i mocnym dziobem. Grzebień niezbyt duży potrójny typu groszkowego, którego środkowa narośl wyższa od dwóch bocznych. Oczy i ich obrzeża wyraziste barwy czerwonej. Nogi długie, masywne, grubej kości o żółtej barwie. Wzorzec dopuszcza nawet do 1,5 kg różnic w wadze pomiędzy poszczególnymi osobnikami kur tej rasy. W związku z tym największe mają również większe grzebienie. Spotykane odmiany barwne upierzenia to: biała czarno gronostajowa, żółta czarno gronostajowa, żółta niebiesko gronostajowa, srebrzysta, kuropatwiana, niebiesko-kuropatwiana, srebrzysta z pomarańczowym grzbietem, czarna, niebieska.

W wersji miniaturowej występują w następujących barwach upierzenia: biała niebiesko gronostajowa, niebieska, czarna i srebrzysta z pomarańczowym grzbietem.

Waga: kogut 3500 g do 5000 g, kura 3000 g do 4500 g

Miniatura: kogut 1700 g, kura 1300 g

Masa jaja: 53 g, miniatura 35 g

Nieśność roczna: 140 jaj, miniatura - 80 jaj

Barwa skorupy jaj: żółtobrązowa i jasnobrązowa

Wielkość obrączek: kogut 27, kura 24; miniatura: kogut 18, kura 16