Kochin

To bardzo stara rasa kur, których ojczyzną jest chińska dzielnica Cochin - dzisiejszy Wietnam. W 1843 roku sprowadzono je do Europy - do Anglii. Nie był to jakiś wielki import, chodziło jedynie o podtrzymanie tradycji sprowadzania na dwór królewski różnych dziwów natury z krajów podbitych lub kolonii,. Za takie dziwy zostały uznane kochiny z powodu specyficznego wyglądu i sposobu piania. Stały się one ulubieńcami królowej Wiktorii. Dzisiejsze kury rasy kochin nie są ich zupełnym odzwierciedleniem. Specyficzne upierzenie skoków i sylwetka pozostały w zasadzie te same lub bardzo podobne, natomiast wielkość i inne charakterystyczne cechy rasy na przestrzeni lat uległy dużym przekształceniom. Bardziej zbliżone do wyglądu tych pierwszych są miniatury. Powinna to być kura bardzo duża, szeroka, mocna, o krótkich nogach, z bardzo bujnym upierzeniem, z bardzo szczelnym i gęstym puchem. Ponadto skoki i palce, aż po pazury powinny również być obficie upierzone po zewnętrznych stronach.

Kury te mają korpulentną budowę, i swym wyglądem powinny przypominać dużą kostkę do gry w kości. Niepożądane są duże odchylenia od średniej wagi ciała.

Grzbiet krótki, ale szeroki, mocno uniesiony do góry, bardzo intensywnie upierzony. Skrzydła szerokie, krótkie, znacznie uniesione do góry i mocno przylegające do ciała. Bujne pióra tworzą na grzbiecie swego rodzaju poduszkę. Ogon bardzo krótki, pełny w sterówki, z miękkimi sierpówkami mocno zagiętymi do tyłu, wyglądem powinien przypominać kulę. Uda długie, masywne, obrośnięte bardzo gęstym i miękkim puchem. Skoki mocne, nie za długie, na stronie zewnętrznej intensywnie upierzone.

Głowa mata, pasująca do całości, z pojedynczym, małym, niskim grzebieniem o zębach równej wielkości. Czerwone dzwonki i zausznice wielkością powinny pasować do całości. Oczy pomarańczowo - czerwone, głęboko umieszczone. Skoki są żółte do mdło zielonych, stopy zawsze żółte.

Kury rasy kochin spotykamy w następujących odmianach barwnych upierzenia: żółtej, czarnej, białej, niebieskiej, jastrzębiatej, kuropatwianej, czarnej biało nakrapianej, brzozowej.

Waga: kogut 3500 do 5500 g, kura 3000 do 4500 g

Masa jaja: 53 g

Nieśność roczna: 180 jaj

Barwa skorupy jaja: żółtobrązowa

Wielkość obrączek: kogut 27, kura 24