Crevecoeur

Kury tej rasy wyhodowane zostały w 1857 roku. W tamtych czasach była to jedna z najpopularniejszych ras kur hodowanych we Francji. Ich nazwa wiąże się ściśle z regionem, z którego pochodzą.

W Niemczech kury te nie znalazły wielu wielbicieli, ale byli tacy, którzy przyczynili się do propagowania ich hodowli na terenie tego kraju. Należeli do nich H. Drechsler i M. Anders. z Drezna. W 1911 roku założyli oni pierwszy w Niemczech klub hodowców kur ras francuskich.

Miniatury powstały w Niemczech całkiem niedawno. Aby je wyhodować krzyżowano miniaturę kury rasy czubatka w czarnej barwie upierzenia, czarnego la fleche i dużego creve cour. W 1955 roku jako już ugruntowana rasa zostały wpisane do wzorca.

Obydwie odmiany zaliczane są do grupy kur pełnoczubych. Ich opadający ku dołowi wydatny czub, pełna broda, szerokie baki i bokobrody, tworzące jedną całość, mają bardzo interesujący i oryginalny wygląd. Kury tej rasy są bardzo masywne, średniej wielkości, z długim kanciastym tułowiem i pełną, szeroką, wysuniętą do przodu, ale niską piersią. Ogon pełny, osadzony swobodnie i dość wysoko podniesiony do góry. Uda dość krótkie, jednak masywne z obfitymi, ale krótkimi piórami. Skoki gładkie, niezbyt długie.

Dawniej duży nacisk kładziono na wygląd czuba. Według opisu wzorca powinien on być w miarę szeroki, o masywnych i szerokich piórach, przy czym ich grzebień i oczy mają być dobrze widoczne. Czub swoją wielkością powinien współgrać z całością i nie może zasłaniać im pola widzenia. Ogólnie powinien on być kształtny i wyrazisty. Pióra na czubie u koguta powinny być węższe niż na czubie kury i mają opadać do tylu. Z przodu głowy wyrasta tak zwany jeleni grzebień z dwoma stojącymi, wysokimi naroślami w kształcie litery V Sprawia on wrażenie jakby podpierał czub. Dzwonki wraz z zausznicami całkowicie niewidoczne i zakryte przez brodę i baki. Część twarzowa czerwona, a jej intensywna barwa przebija spod piór. Oczy żółto-czerwone, jednak u czarnych i niebieskich dużo ciemniejsze.

Creve cour spotyka się w następujących odmianach barwnych upierzenia: czarnej, białej, perłowoszarej, niebieskiej, jastrzębiatej. Miniatury są wierną kopią wersji dużej, ale spotykane są tylko w barwie czarnej.

Waga: kogut 2500 do 3500 g, kura 2000 do 3000 g

Miniatury: kogut 1100 g, kura 900 g

Masa jaja: 55 g, miniatura 35 g

Nieśność roczna: 150 jaj, miniatura 100 jaj

Barwa skorupy jaja: biała

Wielkość obrączek: kogut 20, kura 18; miniatura: kogut 15, kura 13