Houdon

Houdan to rasa kur czubatych, jednak pomimo swego atrakcyjnego wyglądu jest uznana za rasę przemysłową. We Francji, która jest ich ojczyzną, s<b>ą </b>bardzo chętnie hodowane jako brojlery. Nazwa pochodzi od malej miejscowości pod Paryżem, w okolicach której były hodowane już w siedemnastym wieku, jednak wyglądem różniły się bardzo od dzisiejszych. Miały one o wiele dłuższe nogi, a czub przypominał poroże jelenia, barwa upierzenia również bardzo różniła się od obecnej. Dla podniesienia ich masy krzyżowano je z rasą kur mięsnych dorking.

Do Niemiec sprowadził je w 1870 roku znany hodowca o nazwisku Martens. Jednak do tej pory poza swoją ojczyzną kury te nie spotkały się ze zbyt wielkim zainteresowaniem ze strony hodowców.

Wersja miniaturowa wyhodowana została w Anglii niedługo po zakończeniu  II wojny światowej, natomiast w Niemczech dopiero wl959 roku, i aby je uzyskać skrzyżowano koguta standardu kury rasy houdan z czarną miniaturą kury rasy czubatka polska.

Są to kury średniej wielkości, masywnej budowy, o walcowatym tułowiu i pełnej, dużej piersi. Ich grzbiet powinien być szeroki, masywny i długi. Ramiona pełne i zaokrąglone. Skrzydła duże, ułożone w pozycji pionowej, przylegające do ciała. Ogon pełny, mocno osadzony z bardzo szerokimi i zagiętymi sierpówkami u kogutów, natomiast u kur pełny i obfity w szerokie i duże sterówki. Jest wyraźnie uniesiony, jednak nie powinien być w pozycji pionowej. Nogi długie, gładkie, barwy jsnoróżowej. Dopuszczalne s<b>ą </b>ciemniejsze lub niebieskie. Kury tej rasy odziedziczyły po kurach rasy dorking piąty palec, który wychodzi nad czwartym po jego wewnętrznej stronie. Powinien być on dłuższy i lekko zagięty do góry. Na głowie duży, pełny czub w kształcie półkuli. Przed czubem jest umiejscowiony grzebień, w postaci dwóch równolegle wyrastających narośli o wyglądzie kolców, które sztywno stoją pionowo i s<b>ą </b>w kształcie poroża jelenia oraz podpierają gęsty czub. Dzięki niemu pióra z niego nie opadają na oczy i gwarantują dobre pole widzenia. Dzwonki małe, u kogutów częściowo zakryte brodą, u kur całkowicie. Broda jest mocno opierzona, pełna i zakrywa cale podgardle.

Houdany i ich miniatury są najczęściej spotykane w odmianie barwnej czarnej biało nakrapianej, poza tym są w niebieskiej, białej i rzadziej jastrzębiatej.

Waga: kogut 2500 do 3500 g, kura 2000 do 3000 g

Miniatura: kogut 1100 g, kura 900 g

Masa jaja: 43 g, miniatura 35 g

Nieśność roczna: 160 jaj, miniatura: 80 jaj

Barwa skorupy jaja: biała

Wielkość obrączek: kogut 20, kura 18; miniatura: kogut 15, kura 13