Forwerk

W 1900 roku hodowca kur Oscar Vorwerk z Hamburga przystąpił do prac nad wyhodowaniem rasy wyglądem przypominającej do kury lakenfelder. Po wielu latach prób w krzyżowaniu różnych ras kur w 1912 roku był już gotowy do prezentacji ugruntowanej nowej rasy. Jednym z jego ostatnich zabiegów było krzyżowanie ze zwykłą kurą wiejską, aby uzyskać większą odporność i wytrzymałość na warunki atmosferyczne.

W trudnym okresie międzywojennym i w czasie II wojny światowej kury te musiały „walczyć" o swoją egzystencję i utrzymanie się, a największą konkurencją dla nich były kury saksońska i turyńska. Ich miniatury wyhodowano stosunkowo późno, bo w końcu lat trzydziestych ubiegłego wieku. Dopiero w 1962 roku osiągnęły pierwsze znaczące zwycięstwo na wystawie w Lipsku, zdobywając tam tytuł championa.

Forwerk to rasa kur, których tułów powinien być mocno zaokrąglony, masywny i szeroki, co daje wizualne wrażenie zaokrąglonego czworokąta. Ich grzbiet musi być szeroki i lekko opadający do dołu, ponadto obficie opierzony, z wyraźnie zaznaczonym przejściem w ogon, który jest średniej wielkości i lekko uniesiony. Powinien być pełny w sierpówki boczne i główne. W żadnym wypadku nie może być zbyt mocno otwarty i mieć wąskie pióra. Pierś szeroka, pełna i dobrze wsklepiona. Skrzydła średniej długości i dobrze przylegające do ciała. Uda średnie, mocne, dobrze umięśnione, widoczne. Nogi średnie, delikatnej kości, barwy łupkowoniebieskiej. Pióra na całym ciele powinny być gładkie, dobrze przylegające. Głowa średnia, szeroka, z mocno osadzonym na niej dużym, stojącym grzebieniem typu pojedynczego z niezbyt głębokimi, równymi zębami. U kur dopuszczalne jest grzebień lekko położony na którąś ze stron. Część twarzowa intensywnie czerwona, pokryta malutkimi piórkami, niedopuszczalne są jakiekolwiek białe przebarwienia. Dzwonki średnie i zaokrąglone. Zausznice również średnie, białe, gładkie, a u starszych osobników z czerwoną obwódką. Oczy pomarańczowożółte do czerwonych.

Spotykane są tylko w jednej odmianie barwnej, żółtej z czarną szyją i ogonem. Inne ubarwienie jest niedozwolone.

Waga: kogut 2500 do 3000 g, kura 2000 do 2500 g

Miniatura: kogut 1100 g, kura 900 g

Masa jaja: 55 g, miniatura 37 g

Nieśność roczna: 170 jaj, miniatura: 140 jaj

Barwa skorupy jaja: żółta

Wielkość obrączek: kogut 20, kura 18; miniatura: kogut 13, kura 11