Nadreńska

To rasa kur wyhodowana w północnej Holandii. W 1943 roku została ona opisana i wpisana do wzorca pod nazwą niebieski brojler (ze względu na barwę upierzenia). Byty bardzo popularne i chętnie hodowane w Holandii. Podczas trwania II wojny światowej jako jednym z niewielu ras kur udało się nie ponieść zbyt wielkiego uszczerbku w liczebności. W 1947 roku sprowadzono do Niemiec 78 sztuk kur tej rasy Od razu założono klub hodowców, a dla odróżnienia nazwano je blausperber, co w dosłownym tłumaczeniu na polski znaczy niebieska jastrzębiata. Pod tą nazwą długo występowały we wschodniej części Niemiec. Od razu też przystąpiono do prac nad utworzeniem innych odmian barwnych upierzenia, w związku z czym ich nazwa uległa zmianie na dzisiaj obowiązującą.

Nadreńska to rasa kur, która zaspokoi wszelkie wymagania i oczekiwania hodowców. Przede wszystkim jest bardzo łagodna i spokojna, a dzięki swojej wadze i wielkości rzadko zdarza się, aby przeskoczyła płot o wysokości 1,2 m. Kury te porównywalne są pod względem swojej wagi z takimi rasami kur, jak amrocks, new hampshire czy Sussex. Są one trochę większe od średnich i mają owalny kształt tułowia.

Wersja miniaturowa poza wielkością nie różni się od standardu. Wyhodowano ją w 1954 roku, a pierwsze osobniki miały niebieską jastrzębiata barwę upierzenia. Szeroki owalny tułów odzwierciedla ich spokój i opanowanie. Ważne jest, aby szeroki i średniej długości grzbiet miał łagodnie przebiegającą zaokrągloną linię z mocno opierzonym siodłem i przejściem w ogon. Jego najniższy punkt powinien się znajdować dokładnie ponad skokami. Ogon powinien być średniej długości, szeroki, zamknięty z szerokimi sterówkami i zagiętymi do dołu sierpówkami. Ważna jest jego wysokość, nie powinien sięgać powyżej linii oczu. Szeroka, dobrze wysklepiona i okrągła pierś powinna się mieścić pomiędzy linią górną i dolną. Od ich opływowej linii dolnej powinny mocno się odznaczać muskularne, średniej długości uda, obrośnięte lekko odstającymi, krótkimi piórami. Skrzydła ułożone poziomo, mocno przylegające do ciała. Głowa niezbyt duża ze stojącym grzebieniem typu pojedynczego o równych, głębokich zębach w ilości od 5 do 6. Dzwonki powinny być niezbyt duże, o pomarszczonej powierzchni barwy czerwonej. Część twarzowa i zausznice koloru czerwonego. Oczy w zależności od barwy upierzenia czerwone do czerwonobrązowych. Skoki szare do ciemnoszarych. Łapy białe.

Rasa ta jest spotykana w następujących odmianach barwnych upierzenia: niebieskiej pręgowanej, bursztynowej, brzozowej,  niebieskiej,  żółtej   pręgowanej.   U  miniatur  dodatkowo w niebieskiej   brzozowej   i  niebieskiej z pomarańczową piersią.

Waga: kogut 3500 do 4000 g, kura 2500 do 3000 g

Miniatura: kogut 1200 g, kura 1000 g

Masa jaja: 55 g, miniatura: 40 g

Nieśność roczna: 200 jaj, miniatura: 180 jaj

Barwa skorupy jaj: żółta do jasnobrązowej

Wielkość obrączek: kogut 22, kura 20; miniatura: kogut 15, kura 13