Sumatra

Jest to jedna z najstarszych ras kur na świecie pochodząca z dalekiego wschodu. Przez długi czas byty one w Europie całkowicie nieznane. W latach dwudziestych osiemnastego wieku Anglicy byli pierwszymi, którzy sprowadzili je na stary kontynent. Kury rasy Sumatra pokazane zostały pierwszy raz w Niemczech przez hodowcę Müllera w 1882 roku na wystawie w Lipsku pod nazwą czarna yokohama. Rok później hrabia von Pusnitz z Saksonii zaimportował stado tych kur z Ameryki Północnej, już pod nazwą Sumatra. Ponieważ było to jedyne stado w tym czasie na terenie Niemiec, nie było możliwości ich uszlachetnienia i dość szybko zginęły z hodowli. W czasie trwania II wojny światowej nie znalazło się wielu chętnych, którym zależałoby na uratowaniu rasy przed pewnym wyginięciem. W związku z takim stanem rzeczy po wojnie zniknęły one całkowicie.

Miniatury kur tej rasy dopiero w 1989 zostały opisane w niemieckim wzorcu, a w Ameryce, Anglii i Holandii doskonale znane byty już w 1960 roku. Sumatra to rasa kur średniej wielkości, o bardzo opływowych kształtach i ukształtowanej formie, z lekkim zacięciem kur bojowych, o czym świadczy wygląd ich głowy. Tułów powinien być walcowaty, delikatny w wyglądzie, jednak w rzeczywistości bardzo masywny i silny. Grzbiet średniej długości, lekko opadający. Skrzydła zamknięte i dobrze przylegające do ciała. Ogon bardzo bogaty w długie, cienkie, w polowie zagięte do dołu, o wyglądzie miecza, ostro zakończone pióra. Powinien być tylko bardzo nieznacznie uniesiony. Kogut nie powinien mieć za długiego,
ciągnącego się po ziemi ogona. Jest to uważane za dużą, dyskwalifikującą wadę. Uda średnie, mocne, umięśnione, dzięki krótkim ostrym piórom dobrze uwidocznione. Nogi średnie mocne od ciemnooliwkowych do czarnozielonych z żółtym podbiciem. Koguty mają dobrze rozwinięte ostrogi. Głowa mata, mocna o szerokim czole i nieznacznie wystającymi naroślami nad oczami. Grzebień typu groszkowego u kogutów w kolorze czerwonoczarnym, natomiast u kur całkowicie czarny. Dzwonki i zausznice bardzo słabo rozwinięte, o barwie czarnej lub ciemnoczerwonej. Oczy ciemnoczerwone, ale im ciemniejsze, tym lepiej. Dziób gruby, masywny, zagięty, czarny, na końcówce żółty. Czarne pióra pokrywające tułów powinny mieć bardzo intensywny zielonkawy połysk.

Sumatra i jej miniatura występuje w następujących odmianach barwnych upierzenia: czarnej, czarno-czerwonej i dzikiej.

Waga: kogut 2000 do 2500 g, kura 1750 do 2250 g

Miniatura: kogut 1000 g, kura 800 g

Masa jaja: 53 g, miniatura 30 g

Nieśność roczna: 130 jaj, miniatura 100 jaj

Barwa skorupy jaja: śmietankowa do jasnoszarej

Wielkość obrączek: kogut 18, kura 16; miniatura: kogut 13, kura 11