Zielononóżka polska

Stara polska rasa lekkich kur, o charakterystycznych oliwkowozielonych nogach, hodowana od kilkuset lat, jednak pierwszy raz opisana w 1879 roku przez Stanisława Obfidowicza. Po raz pierwszy jako rasa - zielononóżka polska - zaprezentowana została na Wystawie Krajowej we Lwowie w 1894 roku. Wspaniale przystosowana do naszego klimatu, bardzo dobrze radzi sobie w chowie wolnowybiegowym, idealna kura do hodowli przydomowej. W okresie zaborów hodowanie zielononóżek było odbierane jako zaakcentowanie swojej polskości.

Uważana za rasę ogólnoużytkową - oprócz - jak na owe czasy - dobrej nieśności, dostarczała smacznego mięsa - ciemniejszego niż inne rasy użytkowe, nieco przypominające dziczyznę.

Obecnie zielononóżka posiada status rasy zachowawczej - utrzymywana jest w dwóch liniach hodowlanych: ród Zl 1 w fermie Chorzelów koto Mielca, należącej do Instytutu Zootechniki w Krakowie, oraz ród ZK w gospodarstwie doświadczalnym Felin, należącym do Akademii Rolniczej w Lublinie. Kury rodu Zl 1 są dosyć popularne w Polsce, natomiast ród ZK jest bardzo rzadko spotykany w prywatnych hodowlach. Linia krakowska jest nieco masywniejszej budowy, koguty linii lubelskiej mają lepiej wykształcone ogony - pełniejsze i o większej ilości sierpówek, w ich szacie jest więcej barwy złotej - krakowskie są czerwieńsze.

Zielononóżka jest rasą o silnie zaznaczonym dymorfizmie płciowym - kury są smukłe, delikatne, o wąskiej piersi i tułowiu, cienkiej szyi i delikatnej głowie. Grzebień i dzwonki kury są słabo wykształcone. Nogi ma cienkie i wąsko rozstawione. Natomiast kogut jest dużo większy, o szerokiej piersi i dużym rozstawie nóg. Dzięki bujnemu upierzeniu sprawia wrażenie masywnego, wręcz krępego. Grzebień koguta jest duży, prosty, symetrycznie wycinany, dzwonki średniej długości, zaokrąglone.

Kogut posiada silnie rozwinięte ostrogi, również u kur występują one dosyć często.

Dawniej zielononóżka występowała w różnych kolorach, obecnie tylko w barwie ztocisto-dzikiej - zbliżonej do ubarwienia dzikiego kura dżungli.

Waga: kogut 2500 g, kura 1500 - 2000 g

Masa jaja: 50 g

Nieśność: 180 jaj

Barwa skorupy jaja: biała do kremowej

Rozmiar obrączki: kogut 18, kura 16