Barneweldzka

Ta rasa kur pochodzi z Holandii, gdzie jest bardzo popularna wśród hodowców. Założono tam nawet muzeum, w którym znajdują się dokumenty, przedstawiające historię powstania rasy Bardzo charakterystyczna jest ciemnobrązowa barwa skorupy znoszonych przez nie jaj.

W 1923 roku w Niemczech założono pierwszy klub miłośników barnevelder. Na duże zainteresowanie hodowców wpłynęła nie tylko barwa znoszonych jaj, ale również fakt, że doskonale sprawdzają się jako kury mięsne. Są to kury średniej wielkości typu azjatyckiego. Wyróżniają się szybkim wzrostem i dojrzewaniem. Ich obszerny, szeroki tułów według wzorca powinien mieć następujące proporcje: długość tułowia do jego szerokości ma się mieć jak 2 do 3. Niestety w ostatnich czasach coraz częściej spotyka się osobniki, u których nie są zachowane pożądane proporcje.

Jednym ze znaków rozpoznawczych tej rasy jest szeroka, mocno zaokrąglona, duża pierś. Skrzydła szczelnie przylegające do ciała. Ogon szeroko osadzony średniej wysokości, wysoko podniesiony do góry i otwarty, również u kur jest mile widziany taki typ ogona. Jednak jego prawidłowy wygląd, zgodny z opisem wzorca, nie jest zbytnio faworyzowany i nie ma aż tak wielkiego wpływu na punktację w ogólnej ocenie kury. Uda mocne, rozrośnięte i dobrze uwydatnione. Nogi średniej długości, szeroko rozstawione. Grzebień typu pojedynczego, zęby niezbyt głębokie w ilości od 4 do 6. Dzwonki średniej wielkości. Część twarzowa i zausznice intensywnie czerwone. Oczy powinny być jasnopomarańczowe, a u osobników o czarnej barwie upierzenia dozwolone są czarne.

Wersja miniaturowa tej rasy została wyhodowana w Niemczech już w 1930 roku, i niedługo potem została dopisana do wzorca.

W zasadzie nie ma różnicy w wyglądzie pomiędzy kurami miniaturowymi i dużymi tej rasy. W Niemczech jednak występuje bardzo duża rozbieżność w wadze miniatur. Waha się ona pomiędzy 500 a 1000 g, co jest widoczne na corocznych wystawach.

Występujące odmiany barwne upierzenia to: brązowa podwójnie łuskowana, niebieska podwójnie tuskowana, czarna, ciemnobrązowa, biała i niebieska. Miniatury nie występują w barwie niebieskiej. Zamiast niej występuje barwa bursztynowa.

Waga: kogut 3000 do 3500 g, kura 2500 do 2750 g

Miniatura: kogut 1200, kura 1000 g

Masa jaja: 60 g, miniatura: 40 g

Nieśność roczna: 180 jaja, miniatura: 150 jaj

Barwa skorupy jaja: ciemnobrązowa

Wielkość obrączek: kogut 20, kura 18; miniatura: kogut 15, kura 13