Drezdeńska

Po zakończeniu II wojny światowej, w 1945 r. hodowca niemiecki Alfred Zumpe z Wilschdorf kolo Drezna poprzez krzyżowanie kur rasy new hampshire, rhode island i wyendott wyhodował swoją własną rasę kur, którą nazwał drezdeńską.

W związku z tym, że prezentowały one wspaniałe walory kur ras ogólnoużytkowych (doskonała nieśność, szybki przyrost masy mięsnej) zyskały sobie wielu zwolenników. Już na przełomie lat 1958/59 zostały opisane we wzorcu pod nazwą kury rasy drezdeńskiej, co jeszcze bardziej wpłynęło na zwiększenie zainteresowania się nimi wśród hodowców,

Wzorzec opisuje je jako mocne, średniej wielkości i wysokości kury, o pełnej, szerokiej piersi i żywym temperamencie. Długość ich grzbietu odróżnia je od kur rasy new hampshire. W żadnym wypadku nie może on być zaokrąglony.

Pierś pełna, szeroka, linia dolna, czyli przejście w część brzuszną powinno być wyraźnie podkreślone. Skrzydła duże, mocno przylegające do ciała. Siodło mocno obrośnięte piórami, które przylegają do ciała i zachodzą na ogon. Powinien być on lekko uniesiony, nieznacznie otwarty, z niezbyt długimi sierpówkami, spod których przebija gęsty puch.

Szczególnym dla tej rasy kur jest szeroko osadzony na średniej wielkości głowie grzebień typu różyczkowego. Jest on trochę szerszy i pełniejszy niż u innych ras. Biegnie ku tyłowi wzdłuż linii kręgosłupa, jest lekko zaokrąglony, a jego zakończeniem jest wyraźny kolec lekko pochylony do dołu. Ważne jest, aby grzebień nie był dłuższy od głowy. Zausznice i dzwonki swoją wielkością powinny pasować do całości. Oczy w żadnym wypadku nie mogą być barwy jasnej lub tak zwanej rybiej. Część twarzowa czerwona, często porośnięta lekkim puchem. Nogi barwy żółtej, u kur w okresie niesienia jaśniejsze, średniej długości, masywne, w stawie skokowym proste.

Wersja miniaturowa drezdeńskiej niczym nie różni się w wyglądzie od dużej, i cechują ją tak samo wysokie walory kury użytkowej. Powstała w tym samym czasie co forma duża, a jej twórcą był syn Zumpego. Odmiany barwne, w jakich występują to: brązowa (wcześniej złocisto-brązowa), czarna, biała, czerwono-kuropatwiana. U miniatur spotykany jest także jastrzębiatą.

Waga: kogut 2750 do 3000 g, kura 2000 do 2500 g

Miniatury: kogut 1200 g, kura 1000 g

Masa jaja: 55 g, miniatura: 40 g

Nieśność roczna: 180 jaj, miniatura: 180 jaj

Barwa skorupy jaja: żółtobrązowa

Wielkość obrączek: kogut 20, kura 18; miniatura: kogut 15, kura 13