Lafleszka

W swojej książce Diirigen pisze, że francuscy kronikarze Gayot i Letroene potwierdzają istnienie rasy kur la fleche już w piętnastym wieku. Jednak nie można dokładnie podać daty powstania rasy. Jedno jest pewne - hodowców od  dawna zaciekawiały kury o niespotykanym grzebieniu  w kształcie poroża jeleni. Dzisiaj hodowane to potomkowie starej rasy. Do Niemiec trafiły w 1860 roku. Jak to zwykle bywa i ta rasa na przełomie stuleci przeżywała wzrosty i spadki popularności wśród hodowców. Angielscy a szczególnie niemieccy hodowcy cenią je bardzo za elegancką i zgrabną sylwetkę i dobrą nieśność oraz doskonałe walory smakowe ich mięsa, szczególnie pieczonego. Jako pierwszy do Niemiec sprowadził je z Anglii dr Lax. Zostały one w bardzo szybki sposób rozmnożone przez dr Paula Tmbenbacha, znanego autora literatury fachowej i hodowcy. W krótkim czasie rasa tych kur uzyskała swój ostateczny wygląd i opisana we wzorcu pod nazwą la fleche. Już w 1896 roku zarejestrowany został pierwszy klub hodowców tej rasy.

Miniatury powstały w Niemczech w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku, a po raz pierwszy pokazano je w 1970 roku jako ustabilizowaną już rasę kur.

W opisie ogólnym są to duże, wysokie, o mocnej budowie kury i bardzo dumnej podstawie i z dobrze rozwiniętym grzebieniem rożkowego kształtu oraz bujnym i przylegającym do ciała upierzeniu. Tułów długi o walcowatej formie. Skrzydła długie, wysoko umiejscowione i przylegające do ciała. Ich wysoko podniesiony ogon powinien mieć długie pióra z dużymi głównym i bocznymi sierpówkami, które s<b>ą </b>zagięte do dołu. Pierś szeroka, wysunięta do przodu i zaokrąglona. Uda długie i mocne, obficie opierzone i dobrze widoczne. Skoki długie i mocne. Głowa szeroka, ze zgrubieniem skóry, z którego wyrasta mała czupryna. Grzebień z dwoma wysokimi, okrągłymi, stojącymi naroślami w kształcie poroża. Dzwonki długie i szerokie. Zausznice białe w kształcie migdałów. Oczy czerwonożółte do ciemnoczerwonych.

Kury rasy la fleche spotykane są w następujących odmianach barwnych: czarnej, białej, niebieskiej, pertowoszarej, jastrzębiatej. Miniatury występują tylko w odmianach barwnych: czarnej, białej i niebieskiej.

Waga: kogut 3000 do 3500 g, kura 2500 do 3000 g

Miniatura: kogut 900 g, kura 800 g

Masa jaja: 60 g, miniatura: 35 g

Nieśność roczna: 180 jaj, miniatura: 120 jaj

Barwa skorupy jaj: biała

Wielkość obrączek: kogut 20, kura 18; miniatura: kogut 15, kura 13