Leghorn

Rasa tych kur ta powstała w Ameryce. Do jej wyhodowania użyto białych kur włoskich, które przywieziono do USA w 1830 roku z Liworno. Wielu hodowców jest przekonanych, że nazwa leghorn związana jest z ich bardzo wysoką nieśnością, lecz jest jednak inaczej - nazwa pochodzi od miasta Liworno, z którego wywodzą się protoplaści rasy Do Europy sprowadzono je w 1910 roku. Byty to kury o już utrwalonym wyglądzie i od razu zostały opisane w niemieckim wzorcu. Ta wyhodowana w Ameryce rasa kur w bardzo krótkim czasie zawojowała nie tylko niemieckich hodowców i rolników, ale również inne kraje ościenne, zarówno na zimnej północy jak i na ciepłym południu. Ich zaletąjest bardzo szybki przyrost masy mięsnej. Ponadto stają się bardzo szybko dorosłe, bo już po 5 miesiącach ich nieśność jest taka sama, jak u dorosłych osobników. W porównaniu do masy ciała kury, jaja przez nie znoszone są duże. Dzisiaj wyróżnia się dwa rodzaje hodowli tych kur, pierwsza to chów przemysłowy, w którym największy nacisk kładzie się na szybki przyrost masy mięśniowej lub na nieśność. Natomiast drugi to tak zwana hodowla kur jak najczystszej rasy typowo amatorska, gdzie wielka uwagę zwraca się na ich wygląd ogólny i ilość znoszonych jaj.

W widoku ogólnym jest to rasa kury średnich, o zaokrąglonym tułowiu, który jest prosty. Grzbiet jest średniej długości i wklęsły z opływowym przejściem w obfity ogon. Powinien być on długi, podniesiony wysoko, jednak nie w pozycji pionowej. Sterówki i sierpówki główne i boczne szerokie, długie. Skrzydła długie, ułożone poziomo, mocno przylegające do ciała. Pierś niska, szeroka, wysunięta do przodu, nie może być plaska, w przeciwnym wypadku ich lina dolna będzie za krótka. Grzebień średni typu pojedynczego, u kogutów stojący z 5 równymi zębami, umiejscowiony na malej wyrazistej głowie. Linia grzebienia nie może być przedłużeniem linii karku. Dzwonki średnie i owalne, pozbawione narośli i gładkie. Część twarzowa czerwona, bez żadnych przebarwień i nalotów. Zausznice średnie, owalne, gładkie, dobrze przylegające - białe do kremowych z połyskiem. Oczy tylko czerwone. Nogi i dziób barwy żółtej.

Miniatury są wierną kopią standardu, powstały również w USA. Do Niemiec sprowadzono je w 1964 roku i również zostały od razu opisane we wzorcu.

Kury tej rasy, w obydwóch wielkościach występują tylko w białej barwie upierzenia.

Waga: kogut 2000 do 2700 g, kura 1700 do 2200 g

Miniatura: kogut 800 g, kura 700 g

Masa jaja: 55 g, miniatura: 35 g

Nieśność roczna: 220 jaj, miniatura: 120 jaj

Barwa skorupy jaja: biała

Wielkość obrączek: kogut 18, kura 16; miniatura: kogut 13, kura 11