Tomaru

Kury rasy tomaru hodowane są w środkowej Japonii od roku 1870. Do Niemiec sprowadzono je w 1944 roku, gdzie do dzisiaj ich hodowla ma wielu amatorów.

To kura o średniej masie ciała, pięknej budowy i wspaniałych długich, czarnych, błyszczących piórach. Hodowcy cenią w tych zwierzętach bardzo oryginalne i specyficzne, długie - ponad siedem sekund - pianie oraz, niespotykaną u innych kur, barwę części twarzowej i grzebienia.

Tułów jest mocnej budowy, szeroki oraz głęboki. Chociaż według opisu we wzorcu powinny mieć szyję średniej długości, ale w rzeczywistości jest ona nieco dłuższa, co jeszcze bardziej podkreśla ich wspaniałą budowę. Ramiona długie, lekko opuszczone. Szczególnie jest to widoczne u kogutów, kiedy podczas długiego piania podnosi się on do góry Barki szerokie, mocno zaokrąglone. Skrzydła duże, długie i dobrze przylegające do tułowia. Grzbiet szeroki z wyraźnie zaznaczonym przejściem w ogon, które nie powinno być kanciaste, ale łagodnie zaznaczone. Ogon średniej długości, dobrze upierzony, którego długie sierpówki są tępo zagięte do dołu. Następny element, który wyróżnia tę rasę kur spośród innych to uporządkowane zwieńczenie ogona, które jest zakryte przez dwie najdłuższe sterówki, natomiast widziane od tylu powinno być lekko otwarte. Pierś mato wysklepiona, co niezbyt pasuje do harmonijnej budowy ciała. Uda średniej długości i mocne. Nogi szeroko rozstawione, grubej kości, barwy białej, co w połączeniu z czarną lub szmaragdowo - czarną barwą upierzenia stanowi doskonały kontrast.

Głowa średniej wielkości, z osadzonym na niej dużym, stojącym grzebieniem typu pojedynczego o 5 lub 6 zębach równej wielkości. U kogutów jego barwa oraz otoczenie jest dużo ciemniejsza niż u kur, u których w okresie lęgowym jest on barwy karminowoczerwonej. Część twarzowa u koguta jest ciemnoczerwona lub czarna, natomiast u kur jest barwy czarnej. U kogutów dzwonki ciemnieją w kierunku części twarzowej od czerwonego do czarnego, u kur natomiast są czarne i powinny pasować kolorem do grzebienia. Dziób masywny barwy czarnej. Oczy w kolorze ciemnobrązowym. Pióra muszą przylegać mocno do ciała. Tomaru spotykane jest tylko w czarnej odmianie barwnej upierzenia.

Waga: kogut 2500 do 3500 g, kura 2000 do 2800 g Masa jaja: 50 g

Barwa skorupy jaja: kremowa do brązowej Wielkość obrączek: kogut 20, kura 18