Bantamka to bardzo stara rasa miniaturowych kur pochodząca z Jawy, z prowincji od której przyjęta swoją nazwę. Są one bardzo popularne i ich hodowle można spotkać praktycznie na całym świecie. Jednak największe skupiska są w Europie, do której dotarły w drugiej połowie dziewiętnastego wieku, najpierw do Anglii, a potem do Niemiec. Pierwsze osobniki były tylko w czarnej barwie upierzenia, wszystkie obecne barwy są wynikiem prac hodowców angielskich i niemieckich.

Te bardzo małe kurki swoim kształtem zbliżone są do czworokąta, co nie wszystkim kurom miniaturowym dodaje uroku, jednak im szczególnie pasuje. Pomimo że praktycznie od samego początku cieszyły się dużą popularnością, to największy rozkwit w ich rozwoju przypada na okres po II wojnie światowej.

Ich korpus jest krępy i zaokrąglony. Szyja krótka, masywna, lekko wygięta do tylu, a pióra na szyi są długie i zakrywają grzbiet oraz ramiona. Grzbiet krótki i szeroki, mocno zaokrąglony z eleganckim przejściem w ogon - szeroki, długi, wysoko podniesiony do góry. Jego szerokie sterówki są zakryte przez gęste, boczne i główne sierpówki, które są zagięte do dołu. Skrzydła średnie, ale szerokie i noszone opuszczone do dołu tak, że zasłaniają uda do połowy. Uda słabo widoczne, nogi średnie, delikatne, gładkie, ich barwa jest zależna od barwy ich upierzenia, jednak nie mogą być żółte.

Głowa bardzo delikatna, z osadzonym na niej szerokim grzebieniem typu różyczkowego, z bardzo obfitymi wyrostkami, zakończony długim, owalnym i prostym kolcem z minimalnie uniesioną szpiczastą końcówką. Część twarzowa i dzwonki są barwy czerwonej i gładkie. Charakterystyczne dla tej rasy są duże, owalne zausznice, w kolorze białym o intensywnym perłowym połysku. Barwa oczu zależy od odmiany barwnej upierzenia. Ban tamki spotykane są w następujących odmianach barwnych upierzenia: czarnej, białej, niebieskiej, jastrzębiatej, żółtej, niebieskiej łuskowanej, dzikiej, ztocistoszyjej, niebiesko-złocistoszyjej, srebrzystoszyjej, pomarańczoszyjej, białej czarno gronostajowej, żółtej czarno gronostajowej, brzozowej, czarnej biało nakrapianej, złocisto-porce-lanowej, cytrynowo-porcelanowej, żółto-białej.

Waga: kogut 600 g, kura 500 g

Masa jaja: 25 g

Nieśność roczna: 90 jaj

Barwa skorupy jaja: biała do kremowej

Wielkość obrączek: kogut 11, kura 9