Znany badacz Diiringen pisze, że hodowla kur tej rasy w Holandii była zawsze na wysokim poziomie. W mieście Breda praktycznie w każdej zagrodzie hodowano rasę kur, którym nadano nazwę miasta z jakiego pochodzą. Pierwsze próby wyhodowania ich miniatur miały miejsce w Holandii w latach trzydziestych ubiegłego stulecia i okazały się sukcesem. Są one dokładną kopią ich wersji dużej.

Breda to rasa kur, która wykazuje się dużą nieśnością i szybkim przyrostem masy, dzięki czemu są cenione wśród hodowców. W Holandii są one do dzisiaj bardzo popularne i to we wszystkich odmianach barwnych. Należą do grupy kur z czupryną na głowie. Są średniej wielkości, mocne i wysokie, z walcowatym, lekko opadającym tułowiem i szerokich barkach.

Wzorzec zaleca, aby ogon byt szeroko osadzony wysoko podniesiony. Pióra na nim powinny być bardzo sztywne, jednak kruche i   łamliwe,  uzyskujące  swój  prawidłowy wygląd  dopiero  po ich  całkowitym wyrośnięciu.  Jego wykształcone sierpówki przyjmują kształt szabli, dotyczy to w szczególności tych głównych. Uda średnie, mocne, bardzo obficie upierzone, z długimi, wychodzącymi z boków uda, wąskimi, ostrymi piórami sięgającymi   podłoża   tzw.   sępie   pióra.   Takiej   samej   długości   są   szeroko   rozstawione,   mocne   nogi. Zewnętrzna strona skoków i palców mocno obrośnięta średnimi, twardymi piórami. Nie dopuszczalne jest, aby były one obrośnięte długimi piórami w kształcie tak zwanych łapci, jakie występują u kur rasy sułtan. Znaki szczególne jakie są na głowie i wyróżniają je wśród innych ras kur to: mata grzywka, zanikający grzebień barwy czerwonej, zrogowaciała narośl na mocnym dziobie. Dzwonki i zausznice to jedyne miękkie części ciała ledwo widoczne na głowie. Te ostatnie powinny być barwy białej. Część twarzowa czerwona, wolna od wszelkiego rodzaju białych nalotów. Intensywność barwy czerwonej na części twarzowej mówi o żywotności danego osobnika. Czupryna u kogutów lekko zaznaczona, natomiast u kur powinna być dużo większa i wyraźna. Nogi mogą być barwy jasnoniebieskiej do koloru jasnoróżowego. Spotykane odmiany barwne upierzenia to: czarna, biała, perłowoszara (tylko u dużych), niebieska, jastrzębiata.

Waga: kogut 2500 g do 3000 g, kura 1750 g do 2250 g

Miniatura: kogut 1100 g, kura 850 g

Masa jaja: 55 g, miniatura: 40 g

Nieśność roczna: 180 - 200 jaj; miniatura: 140 jaj

Barwa skorupy jaja: biała

Wielkość obrączek: kogut 20, kura 18; miniatura: kogut 16, kura 14