Rasa powstała na Kubie, w 1939 roku został opracowany standard. Po drugiej wojnie światowej kury te trafiły do Niemiec i tu w 1983 roku zostały zarejestrowane.

Są to bardzo ruchliwe kury o średniej wielkości, z charakterystycznym dla nich opadającym ku dołowi ogonem, który je wyróżnia od innych ras. Przypomina on ogon pawia, jest bardzo gęsty, tworzy jedną linię z grzbietem już od nasady szyi. Ponieważ w swym wyglądzie nie przypomina żadnego typu budowy, jakie są wyróżniane tradycyjnie u innych ras kur, tak więc nie można go porównać z typem walcowatym, kanciastym, kulistym czy ostro zakończonym. Najprawdopodobniej kury te wywodzą się od bojowców i według materiałów źródłowych ich protoplaści to filipińskie kury bojowe. Tułów i szyja są długie i podczas ruchu wyciągnięte. Cale ciało wyróżnia długi umięśniony korpus i dobrze umięśnione barki.

Skoki są średniej długości, gładkie i mają na sobie duże łuski. U kogutów często występuje po kilka ostróg na nogach (u kur również), co u tej rasy jest bardzo preferowane.

Pierś szeroka i wyraźnie zaznaczona, co sprawia wrażenie, że są one dużo cięższe i potężniejsze niż określa standard.

Pióra długie, mocne i gładkie od szyi do skrzydeł, zakrywające kark. Ogon powinien być długi szeroko rozstawiony, skierowany do dołu, ponadto sterówki powinny być skupione wokół siebie, co jest typowe dla tego rodzaju ogona. Odległość pomiędzy początkiem ogona a jego końcem powinna być większa, tak jak odległość pomiędzy grzebieniem a początkiem ogona. Głowa krótka i szeroka z naroślami ponad brązowymi oczami, o groźnym spojrzeniu. Grzebień niski trzyrzędowy typu groszkowego, idący ku tyłowi, ale bez wystającego kolca. W żadnym wypadku nie może być za szeroki i nie powinien wystawać ponad gatki oczne. Zausznice średniej wielkości koloru czerwonego. Część twarzowa czerwona, dobrze ukrwiona, z oczami brązowymi lub czerwonymi. Dzwonki bardzo małe i gładkie. Dziób nie za długi, mocny i lekko wygięty. Nogi barwy jasnoróżowej. Odmiany tych kur te występują w barwach białej, dzikiej cynamonowej i niebiesko-cynamonowej.

Waga: kogut 2000 do 2500 g, kura 1500 do 2000 g

Masa jaja: 50 g

Nieśność roczna: 150 jaj

Barwa skorupy jaja: biała przechodząca w popielatą

Wielkość obrączki: kogut 18, kura 16