Kury rasy sułtan należą do grupy kur czubatych i najstarszych ras na świecie. Prawdopodobnie wyhodowano je na terenach dzisiejszej Turcji.

W styczniu 1854 roku kobieta hodowca E. Watts z Hamstead w Anglii przywiozła do Europy pierwsze stado zarodowe kur tej rasy z Istambułu w Turcji. Łatwo się zaaklimatyzowały i w szybkim czasie rozmnożyły. Ze względu na swój niespotykany wygląd rasa cieszyła się dużą popularnością wśród europejskich hodowców. Niestety druga wojna światowa była przyczyną ich prawie całkowitego wyginięcia. Jedynie w Anglii udało się uratować kilkanaście zarodowych stad.

Po wojnie hodowcy rozpoczęli intensywne prace nad odbudową rasy. Zaczęto od krzyżowania nielicznych pozostałych białych sułtanów z białymi kurami rasy karzełek tapciaty i miniaturami białych czubatych oraz miniaturami kur jedwabistych. Ponieważ potrzeba było dużo czasu na wyhodowanie osobników o prawidłowym wyglądzie rasy sułtan, przez długi czas sędziowie musieli patrzeć z przymrużeniem oka na te, które brały udział w wystawach. Chodziło o uzyskanie wszystkich podstawowych elementów charakterystycznych dla tej rasy, czyli: specyficzny czub, broda, obrośnięte skoki (łapcie), sępie pióra, pięć palców czy też grzebień. Znawcy tej rasy potrafią już z kurcząt wyłonić te, które wykazują wszystkie wspomniane cechy.

Suttany są to kury o wielkości pomiędzy miniaturami a dużymi z krótkim, nisko uniesionym tułowiem i nogach średniej długości. Korpus jest krótki, szeroki i prosty. Barki rozmieszczone szeroko. Ogon szeroki, pełny osadzony do góry, o delikatnym przejściu w grzbiet, co jest podkreśleniem ich eleganckiej linii. Skrzydła średniej wielkości luźno noszone. Pierś, szeroka i dobrze wysklepiona do przodu. Uda szeroko rozmieszczone, krótkie i bardzo mocno obrośnięte długimi miękkimi piórami tzw. sępimi piórami, które nie mogą być dłuższe od skoków. Nogi krótkie, o grubej kości, barwy niebieskiej lub cielistej. Od strony zewnętrznej są one obrośnięte piórami tzw. łapciami. Palce mocno rozdzielone, czwarty i piąty w żadnym wypadku nie powinien wychodzić z jednego korzenia, piąty pazur powinien być uniesiony do góry.

Głowa mata z naroślą, z której wyrasta pełny duży i okrągły czub, jednak jego pióra nie mogą zasłaniać im pola widzenia. Część twarzowa barwy czerwonej, jednak mocno zarośnięta bokobrodą. Przed czubem osadzony jest grzebień typu rogowego, z małymi naroślami rozstawionymi w kształcie litery V Dzwonki i zausznice małe, powinny być zakryte obfitą bokobrodą, które powiększają wygląd głowy. Oczy wyraziste o barwie czerwonobrązowej. Do tej pory kury rasy sułtan uznane są tylko w jednej odmianie barwnej - białej.

Waga: kogut 1500 do 2000 g, kura 1000 do 1500 g

Masa jaja: 45 g

Nieśność roczna: 70 jaj

Barwa skorupy jaja: biała

Wielkość obrączek: kogut 18, kura 16