Jest to angielska rasa kur wielkotowarowych, pochodząca z hrabstwa Sussex i Kent. Wyhodowano je dzięki skrzyżowaniu kur takich ras jak brahma i kochin. Ich powstanie wynikało z potrzeby wyhodowania nowej rasy kury mięsnej, przy czym kształt i barwa upierzenia nie odgrywała tu żadnej roli, głównym celem był jak największy i jak najszybszy przyrost masy ciała. W 1845 roku pokazano je po raz pierwszy na wystawie w Londynie razem z takimi rasami kur wielkotowarowych jak dorking i kent.

W 1903 roku powstał w Anglii pierwszy klub hodowców kur rasy Sussex i w tym samym roku pierwsze osobniki trafiają do Niemiec. W 1907 roku powstał tu pierwszy klub hodowców, a w 1908 zostały opisane w niemieckim wzorcu.

Miniatury wyhodowano również w Anglii w 1924 roku, w barwie białej gronostajowej, i również mniej więcej w tym samym czasie w Niemczech o barwie brązowo porcelanowej. Sussex to bardzo spokojne kury, nie mające w ogóle ochoty do latania, dlatego też ogrodzenie wybiegu nie musi przekraczać 1,20 metra.

Czas II wojny światowej to walka o ich przetrwanie, a zaraz po wojnie - o odbudowę stada.

Kury rasy Sussex w formie powinny się zawierać w następujących wielkościach geometrycznych: wysokość tułowia do jego długości powinna być jak 1 do 1,5. Powinien być szeroki, długi. Grzbiet szeroki i prosty, oraz szeroka, zaokrąglona i mocno wysklepiona pierś. Nogi rozstawione dość szeroko dla utrzymania stabilności i równowagi.

Skrzydła są wysoko umiejscowione i przylegające do ciała, ułożone poziomo, a pióra na nich są krótkie. Ogon szeroki u nasady, obfity, bogaty w krótkie, gęste sterówki i zagięte do dołu długie sierpówki. Uda średnie [BRAK DALSZEJ CZĘŚCI TEKSTU]